Grupul „Decid pentru mine!” a pregătit o masă caldă pentru oamenii evacuați de pe strada Vulturilor

20 ianuarie 2015


Sâmbătă, 17 Ianuarie, la prima oră a dimineții, grupul „Decid pentru mine!” se întâlnea în fața unui hipermarket din București. O oră mai târziu, ieșea pe ușa magazinului cu cărucioarele pline de cumpărături, nu pentru aprovizionarea proprie, ci pentru a oferi o masă caldă comunității de 50 oameni evacuați din strada Vulturilor din București.


Fiecare a contribuit după cum s-a priceput. În bucătăria de 10mp, cei zece oameni au tăiat ceapă, au curățat cartofi, au copt prăjituri și au spus glume. Munca nu a fost ușoară. Obiectivul era să ajungă în strada Vulturilor până la ora cinei, cu o masă caldă care să fie oferită celor peste 50 de persoane evacuate.


După șase ore, cina era gata să fie urcată în mașini și dusă spre destinație. Acolo așteptau aproximativ doisprezece familii care și-au petrecut ultimele cinci luni în câteva locuințe improvizate, construite din lemn, carton și plastic, amplasate chiar pe trotuar. În tot acest timp au așteptat ca autoritățile să-i bage în seamă și să le dea măcar o speranță de a primi o locuință socială, căci la casele în care au trăit ani de zile, plătind chirie statului, știu și ei că nu mai pot spera. În aceste cinci luni au constatat totuși un succes considerabil în dialogul cu autoritățile, în sensul că au primit din partea acestora două toalete ecologice, amplasate tot pe trotuar. Pe stradă nici iluminarea nu e prea bună, poate pentru a mai ascunde peisajul deplorabil. Nu se cade ca într-o capitală europeană să ai un cartier împânzit cu case improvizate, iar primăriile știu asta, așa că au decis să-i ignore pe oameni până când aceștia vor pleca.


Pe întuneric și umezeală, cu tăvile așezate pe scaune vechi și lăzi de bere, așa s-a servit cina de sămbătă seara. Totuși, în ochii tuturor se putea citi o urmă de bucurie. Pentru unii, cea de a ști că societatea nu i-a respins, iar pentru ceilalți, cea de a se simți utili societății.


„M-am bucurat să particip la acest efort comun de a ajuta niște oameni în nevoie. Cum se întâmplă adesea în astfel de situații, realizezi cât de privilegiat ești să ai un trai suficient de confortabil, care să nu îți pună problema subzistenței. Cred că scopul unor astfel de acțiuni civice este unul pur umanitar, în sensul de a-i ajuta și de a le aminti că fac parte din societate și că există oameni care nu i-au uitat, care doresc să îi susțină până când problema lor reală, cea a locuirii, va fi soluționată într-un fel sau altul de către autorități.” – Crenguța, membră a grupului Decid pentru mine!


Grupul Decid pentru mine! este primul grup de inițiativă civică din România format din persoane cu dizabilități psihosociale. Aceste persoane reprezintă unul dintre cele mai discriminate și marginalizate grupuri din România, iar distanța societății față de aceste persoane este una din cele mai crescute din Europa. Prin astfel de acțiuni, ei își doresc să arate au nu numai abilități nenumărate, ci și simț civic, care de multe ori le lipsește chiar și celor mai favorizați membri ai societății.

 

 

Credit foto – Anelise Salan

 

 

gatim cu drag 1
gatim cu drag 2
gatim cu drag 3
gatim cu drag 4
gatim cu drag 5
gatim cu drag 6
gatim cu drag 7
gatim cu drag 8
gatim cu drag 9
gatim cu drag 10
gatim cu drag 11
gatim cu drag 12
gatim cu drag 13
gatim cu drag 14
gatim cu drag 15