Raport: Cercetare asupra calității vieții persoanelor cu dizabilități psihosociale

02 februarie 2015


A avea o tulburare psihică în România secolului XXI pare să reprezinte, la prima vedere, mai degrabă o problemă individuală, bună de lăsat în spatele unor perdele sociale dincolo de
care nimeni nu dorește să privească. Materialul de față invită, chiar dacă pentru o incursiune incompletă, cititorul în spatele acestor perdele.

 

Poți descărca materialul de aici.

 

În primul rând, vom descoperi împreună că problemele psihice nu sunt un moft statistic sau o înșiruire de întâmplări rare – ele pot afecta o mare parte a populației, pot crea dizabilitate și au un potențial stigmatizant crescut. Modul în care li se răspunde cu oferte de îngrijire este evident perfectibil – există profesioniști care pot și au voința de a trata sau acompania aceste probleme, precum și o legislație care susține aceste demersuri.


În a doua parte a materialului, vocea aparține celor care sunt afectați de probleme psihice, care sunt invitați să vorbească despre felul în care tulburarea le-­‐a modificat viața. Această voce este o voce a suferinței, dar în același timp și o voce care arată că lucrurile se transfigurează și uneori dau naștere unei raze de speranță.


În final, aducem în scenă un grup surprinzător, dar în același timp așteptat: cel al angajatorilor, al persoanelor care pot fi una din posibilele chei pentru reintegrarea socială a persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Vocile angajatorilor contează, opiniile lor, experiența lor, pot fi relevante în contextul în care este necesar ca toți să conștientizăm cât de a noastră este această istorie în care persoana cu probleme de sănătate mintală merită o
inserție justă în societatea în care trăim.