Raport: Cercetare asupra calității vieții persoanelor cu dizabilități psihosociale

02 februarie 2015

A avea o tulburare psihică în România secolului XXI pare să reprezinte, la prima vedere, mai degrabă o problemă individuală, bună de lăsat în spatele unor perdele sociale dincolo de
care nimeni nu dorește să privească. Materialul de față invită, chiar dacă pentru o incursiune incompletă, cititorul în spatele acestor perdele.   Poți descărca materialul de aici.   În primul rând, vom descoperi împreună că problemele psihice nu sunt un moft statistic sau o înșiruire de întâmplări rare – ele pot afecta o mare parte a populației, pot crea dizabilitate și au un potențial stigmatizant crescut. Modul în care li se răspunde cu oferte de îngrijire este evident perfectibil – există profesioniști care pot și au voința de a trata sau acompania aceste probleme, precum și o...
Continuare »

Cercetare psihologică longitudinală privind calitatea vieţii, simptomatologia, funcţionarea globală şi abilităţile de viaţă independentă ale persoanelor adulte cu probleme de sănătate mintală,

13 noiembrie 2014

Studiul de faţă aduce atât argumente statistice, cât şi calitative pentru a ne lămuri că serviciile de reinserţie socială sunt mult mai eficiente decât spitalizările pentru a obţine o mai bună calitate a vieţii pentru bolnavii psihici cronici şi pentru comunităţile care îi înconjoară.   Puteți citi studiul în întregime, aici. 

PEER 2 PEER : O cale către recuperarea funcționalității persoanelor cu probleme de sănătate mintală prin instruirea lucrătorilor de sprijin și angajare

13 noiembrie 2014

Sprijinul mutual bazat pe experiențe personale în sănătatea mintală joacă un rol important în recuperarea funcționalității. Totuși, angajarea lucrătorilor de sprijin în serviciile de sănătate mintală este o inovație recentă. Literatura de specialitate demonstrează că munca lucrătorilor de sprijin are ca efect reducerea internărilor
printre cei cu care lucrează. Cei care sunt angajaţi ca si lucrători de sprijin se consideră a fi făcut un progres semnificativ în propriul proces de redobândire a sănătăţii (Davidson, 2006).    Puteți vizualiza acest ghid în întregime, aici. 

Strategia în domeniul sănătății mintale a ministerului sănătății din România

13 noiembrie 2014

Strategia de reformă a sănătății mintale propusă Ministerului Sănătății de un grup de lucru al Asociației Psihiatrice Române și al Ligii Române pentru Sănătate Mintală (Conf. Dr. R. Mihăilescu, Prof. Dr. P. Boisteanu, Dr. D. Ghenea, Raluca Nica, Conf. Dr. Dan Prelipceanu, Dr. R. Teodorescu, Dr. Bogdana Tudorache, Prof. Dr. T. Udristoiu) a fost elaborată în cadrul proiectului de sănătate mintală al Pactului de Stabilitate pentru țările din Sud-Estul Europei. Strategia a fost adoptată de Ministerul Sănătății ca politică oficială în domeniul sănătății mintale in România.    Puteți citi textul integral al strategiei aici.

Analiza serviciilor de sănătate mintală pentru copiii din România

13 noiembrie 2014

Cercetarea „Analiza serviciilor de sănătate mintală pentru copiii din România” a avut ca  principal obiectiv descrierea „traseului” copiilor şi adolescenţilor cu dificultăţi din sfera sănătăţii mintale în sistemul românesc de servicii  psihosociale. Prin „traseu” al copilului am definit ansamblul legăturilor psiho-sociale şi de status dezvoltate de copilul cu o tulburare de sănătate mintală în relaţia cu totalitatea persoanelor cu care intră în contact (specialişti în domeniul sănătăţii mintale, specialişti în medicină de familie şi pediatrică, profesionişti în domeniul protecţiei copilului, cadre didactice, consilieri şcolari, colegi etc.).   Textul integral al cercetării, aici.

Efectele fumatului în schizofrenie

12 noiembrie 2014

Studiile de cercetare arată că nicotina conținută în țigări poate avea efecte benefice în schizofrenie. Nicotina stimulează partea frontală a creierului și astfel îmbunătățește capacitatea de concentrare, procesarea informației și învățarea, funcții cognitive care sunt reduse la persoanele suferinde de schizofrenie. Puteți viziona articolul în întregime, aici.

Schizofrenia, descifrată „în eprubetă”

12 noiembrie 2014

O echipă de oameni de știință de la mai multe centre de cercetare din Statele Unite, printre care Salk Institute for Biological Studies (California) și Penn State University (Pennsylvania), a reușit să recreeze în laborator neuronii unui pacient afectat de schizofrenie, în vederea studierii bazelor biologice ale acestei boli, dar și a testării eficacității antipsihoticelor.   Puteți viziona articolul în întregime, aici.

Întreruperea tratamentului antipsihotic în timpul sarcinii: Un studiu de grup.

12 noiembrie 2014

 Femeile care urmează tratament antipsihotic întâlnesc dilema continuării tratamentului în perioada sarcinii, vis a vis de raportul dintre riscurile și beneficii. Cercetările anterioare care vizează medicamentele psihotrope relevă faptul că multe femei întrerup tratamentul în timpul primelor stagii ale sarcinii. Totuși, există foarte puține studii care să vizeze întreruperea tratamentului cu medicamente antipsihotice.   Mai multe informații legate despre această cercetare, aici.

Factori sociali în evoluția schizofreniei

12 noiembrie 2014

Vulnerabilitatea psihosocială pentru dezvoltarea schizofreniei a condus la apariția unui
model descriptiv al corelației stres-vulnerabilitate, în care cele mai importante roluri aparțin
factorilor genetici și de mediu, ca și declanșatori ai bolii și evoluției tulburării înseși, incluzând
perioada de terapie antipsihotică, recăderile și efectele negative ale stresului social, ale abuzului
de substanțe, scăderea capacității de coping și pierderea suportului socio-economic.   Mai multe informații despre această cercetare, aici.

Accesibilizarea spațiului public pentru persoanele cu dizabilități

24 septembrie 2014

Cercetarea, realizată de Institutul pentru Politici Publice, discută aspecte legislative, inclusiv care țin de aplicarea legii, cu privire la accesibilizare, discută despre costurile acesteia, trece în revistă cazuri soluționate în instanță pe subiectul accesibilizării și oferă exemple despre modul în care a fost tratat subiectul in Irlanda și Marea Britanie.   Mai multe informații despre această cercetare, aici.

Ieșirea din labirint

24 septembrie 2014

Cercetarea se concentrează pe identificarea barierelor în calea angajării persoanelor cu dizabilități și pe modalitățile de depășire ale acestora; include și informații cu privire la accesibilizare.   Textul integral al cercetării poate fi consultat aici.

Accesibilitatea – de ce avem nevoie de ea

20 septembrie 2014

 Studiul vorbește despre importanța accesibilizării, barierele în calea acesteia și recomandări generale despre cum pot fi accesibilizate spațiile publice, mijloacele de transport în comun, informațiile și comunicarea, serviciile publice.    Mai multe detalii, aici.