CUM PUTEM ÎMBUNĂTĂȚI VIAȚA PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI PSIHOSOCIALE?
SUBIECTE www.decidpentrumine.ro Forum / SUBIECTE /  

Facilități pentru persoanele cu dizabilități psihosociale de practicare a sportului, conform Legii 448/ 2006

Autor activew
Admin 

#1 | Postat: 17 Nov 2014 11:00 | Editat de: activew 
Conform Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, autoritățile administrației publice au obligația să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilități 'la valorile culturii, la obiectivele de patrimoniu, turistice, sportive si de petrecere a timpului liber.' - Art.21, alin. (2).

În privința accesului la sport, autoritățile ar trebui să asigure 'condiții pentru practicarea sportului de către persoanele cu handicap' (alin. 2.c). Cu toate acestea, din documentarea făcută, au rezultat doar câteva exemple de bună practică din partea unor autorități publice locale, și nu un sistem instituționalizat la nivel național pentru practicarea sportului.

În cadrul proiectului vom realiza o analiză cu privire la modul în care autoritățile înțeleg să aplice această prevedere la nivel național și vom milita pentru respectarea cadrului legal. Credem că implementarea corectă și la timp a legislației va aduce beneficii majore atât persoanelor cu dizabilități psihosociale cât și comunităților locale.

Update martie 2015

Începând cu luna februarie 2015, au fost solicitate primăriilor municipii de județ (inclusiv primăriilor de sector în București) următoarele informații cu privire la modalitate de asigurare a accesului persoanelor cu dizabilități la activități sportive:
- Locațiile/ centrele unde pot fi desfășurate activități sportive de către persoanele vizate de Legea 448/2006;
- Numărul persoanelor cu dizabilități psihosociale înscrise în anii 2014 și 2015 în cadrul locațiilor / centrelor mai sus menționate;
- Bugetul alocat de instituția pe care o reprezentă pe anul în curs și bugetul cheltuit în anul 2014 pentru funcționarea acestor centre sportive.
Informațiile au fost solicitate în conformitate cu Legea nr. 544 din 2001 - Legea privind accesul la informațiile de interes public.

Până în prezent doar o parte dintre autorități au răspuns la cererea noastră, astfel încât, în perioada imediat următoare, vom reveni cu solicitări de informații către instituțiile restante.
Astfel, am putut observa că accesul la activități sportive este facilitat doar de către anumite primării. De aceea, informațiile colectate vor fi integrate și publicate pe o hartă online, și veți putea avea acces la informații corelate pe site-ul nostru despre locațiile în care persoanele cu dizabilități psihosociale pot practica sport. De asemenea, harta online va reprezenta un instrument pentru capacitarea autorităților care nu asigură încă acest drept, pentru a lua măsuri de implementare a legislației din domeniu.

Deoarece considerăm nesatisfăcătoare răspunsurile multor primării, vă invităm și pe dumneavoastră să depuneți cereri de informații către administrațiile locale, pentru a obține o presiune concertată pentru respectarea prevederilor legale și a facilităților asigurate prin lege persoanelor cu dizabilități psihosociale și, binențeles, să ne notificați în cazul în care aveți informații despre locațiile unde se pot desfășura activități sportive în orașul dumneavoastră.

SUBIECTE www.decidpentrumine.ro Forum / SUBIECTE / Facilități pentru persoanele cu dizabilități psihosociale de practicare a sportului, conform Legii 448/ 2006 Sus
Raspunsul tau Click this icon to move up to the quoted message
 

 ?
Numai utilizatorii inregistrati pot adauga mesaje. Introduceti corect numele de utilizator si parola inainte de a adauga un mesaj, sau inregistrati-va aici.